برقگیر چیست و چه کاربردی در خطوط انتقال دارد ؟ این موضوعی است ، که در این مقاله به طور مفصل به آن خواهیم پرداخت . برقگیر یکی از محصولات حفاظتی ترانسفورماتور است ، که به منظور محافظت در مقابل اضافه ولتاژ یا ولتاژ های ضربه ای چون رعد و برق ، جرقه ، رساناهای خطوط و … به کار گرفته می شود . در این مقاله با ما همراه شوید ، تا درک کنید که برقگیر چیست و چه کاربردی در خطوط انتقال دارد ؟
آشنایی با برقگیر
در نخستین بخش از مقاله برقگیر چیست و چه کاربردی در خطوط انتقال دارد ؟ شما را با این دستگاه حفاظتی آشنا می کنیم . برق گیر که به نام سرج ارستر ( Surge Arrester ) نیز شناخته می شود ، از چندین قرص اکسید فلزی با بدنه چینی یا پلیمری تشکیل شده است ( تعداد قرص ها به میزان ولتاژ ارتباط دارد ) . از این دستگاه به منظور بالا بردن قدرت انتقالی در خطوط دو مداره استفاده می شود .
برقگیر دستگاهی است که برای محافظت از تجهیزات الکتریکی در برابر اضافه ولتاژ و ولتاژ بالای ناشی از پدیده های داخلی یا خارجی استفاده می شود . این دستگاه دارای حداقل ضربان پالس می باشد ، به نحوی که در صورت وجود هرگونه نوسانی ، برقگیر مستقیماً به زمین متصل می شود ، تا ولتاژ اضافه بار را سرکوب نموده و از تجهیزات الکتریکی محافظت کند .
هدف اصلی استفاده از برقگیرها حفاظت از ولتاژهای سطح بالا با تخلیه جریان های سرج به زمین است . در ادامه مقاله برقگیر چیست و چه کاربردی در خطوط انتقال دارد ؟ با ما همراه شوید تا با نحوه کارکرد و کاربرد آن آشنا شوید .
بخوانید: نحوه کارکرد برقگیر چگونه است ؟
ساختار داخلی برقگیر
در این بخش از مقاله برای درک بهتر این عنوان که برقگیر چیست و چه کاربردی در خطوط انتقال دارد ؟ شما را با ساختار داخلی برقگیر آشنا می کنیم . برقگیر از چند بخش به نام محفظه برقگیر ، مقاومت های غیر خطی ، فاصله هوایی سری و فشار شکن تشکیل شده است ، که در ادامه مطلب بیشتر با این اجزا آشنا می شویم ؛
- محفظه برقگیر : محفظه بیرونی برقگیر اغلب از جنس پلیمر یا چینی دو لایه ساخته می شود . محفظه درونی از متریال FRP و محفظه خارجی از متریال لاستیک اتیلن پروپیلن است . پلیمر به دلیل ویژگی هایی چون وزن کم و بزرگ نمودن فاصله خزشی یک و نیم برابری در مقایسه با پرسلین ، محبوبیت بیشتری دارد و حدود 20 تا 30 سال دوام می آورد .
- مقاومتهای غیرخطی : قرص های اکسید روی بالاترین مقاومت غیر خطی را دارند ، که وظیفه آنها جذب انتقال انرژی گذرا به زمین است . جریان نامی ، جریان تخلیه و انرژی قابل تحمل این قرص ها ، تعیین کننده قطر و سایز آنها می باشد .
- فاصله هوایی سری : این قطعه به شکل سری با محفظه برقگیر نصب می گردد و در زمان بروز اضافه ولتاژ گذرا ، شکست الکتریکی رخ داده و جریان صاعقه از آن گذر می کند .
- فشار شکن : در ادامه این بحث از مقاله برقگیر چیست و چه کاربردی در خطوط انتقال دارد ، در مورد یکی از اجزای برقگیر به نام فشار شکن صحبت می کنیم . اگر آسیبی به قرص های اکسید روی وارد شود ، موجب بالا رفتن فشار داخلی محفظه و در نهایت منفجر شدن آن خواهد شد ؛ از این رو برای ممانعت از این اتفاق ، درون محفظه های پلیمری سوراخ هایی پر شده با اتیلن پروپیلن ایجاد می گردد ، که در زمان بالا رفتن فشار درونی باز و قوس برقی به خارج از محفظه برقگیر ارسال می شوند .
نحوه نصب برقگیر
در این قسمت از مقاله برقگیر چیست و چه کاربردی در خطوط انتقال دارد ، به محل نصب و نحوه نصب این دستگاه می پردازیم . پیش از نصب این دستگاه نخست باید محل نصب آن را مشخص کنید ، نخستین فاکتوری که برای محل نصب آن باید در نظر بگیرید نزدیکی آن به دستگاه های با اهمیت ، با ارزش و گران بهایی مانند ترانسفورماتور قدرت می باشد .
برای اینکه برقگیر بهترین عملکرد را داشته باشد ، ترجیحا باید در مدخل پست های ترانس و فیدر خط ، در فاصله کم و قبل از تمام تجهیزات و به شکل موازی با مدار مد نظر ، نصب گردد . از سوی دیگر باید درون زمین فرو رود . در ادامه باید افزود که برقگیر را حتما قبل از دستگاه های با ارزشی چون ترانسفورماتور قدرت و در سمت فشار قوی ترانسفورماتور به طور مجزا نصب نمایید .
اصل کارکرد برقگیر
حال که با نحوه نصب و ساختار برقگیر آشنا شدید ، برای درک بهتر سوال برقگیر چیست و چه کاربردی در خطوط انتقال دارد ؟ در این بخش راجع به اصل عملیات این دستگاه و کاربرد آن در خطوط انتقال صحبت می کنیم . برقگیرها در زمان معمولی و در برابر ولتاژهای عادی یک مقاومت چند صد مگا اهمی همانند مقاومت یک عایق الکتریکی را از خود نشان داده و در برابر ولتاژهای ضربه ای چند مگا اهمی مقاومت بسیار کمی ( مقاومت در حد صفر ) را بروز می دهند ، در نهایت انرژی فرکانس اضافه ولتاژ را بواسطه اتصال کوتاه جذب زمین می کنند .
با توجه به نحوه واکنش برقگیرها ، ولتاژهای ضربه ای مانند صاعقه ها قادر به رساندن هیچ گونه آسیبی به ترانسفورماتورها نیستند . سپس به محض برقراری جریان فرکانسی در حد چند میکروثانیه و کاهش گستره ولتاژ تا یک میزان معین ، مسیر جریان تخلیه در دستگاه برقگیر متوقف و از تبدیل آن به جریان اتصالی موج قدرت ممانعت خواهد شد .
در ادامه بحث نحوه عملکرد برقگیر در مقاله برقگیر چیست و چه کاربردی در خطوط انتقال دارد ؟ به نحوه عملکرد این دستگاه در خطوط انتقال و انتشار نیروی برق می پردازیم . عملکرد برقگیر در توزیع نیروی برق و خطوط انتقال بدین نحو است ، که در دو سوی مکان مد نظر چندین سیم هوایی ( این سیم ها توسط دکل ها به هم و به زمین وصل شده اند ) ، به کار گرفته شده است . به سیستم فوق پایانه سیم هوایی نیز اطلاق می گردد .
بعضی از این برقگیرها انرژی الکتریکی را از طریق یک مکانیسم درونی از محیط پیرامون جذب می کنند ، که به آنها خودکفا گفته می شود و در انواع اتمی ، برقی ، خازنی ، بادی و … وجود دارند ، که نوع خازنی پر کاربردتر از انواع دیگر است .
در پایان
امیدواریم که در این مقاله به طور کامل درک کرده باشید که برقگیر چیست و چه کاربردی در خطوط انتقال دارد . گروه صنعتی طاها ترانس از تولیدکنندگان معتبر انواع برقگیر با کیفیت و با دوام است . اگر قصد خرید این محصول را دارید ، به سایت طاها ترانس مراجعه نمایید .
بخوانید: حمل و استقرار ترانسفورماتور