ترانس افزاینده ولتاژ یک قطعه در تجهیزات الکترونیکی است که برای افزایش یا کاهش ولتاژ استفاده می شود . این ترانسها معمولاً برای افزایش ولتاژ در تجهیزات یا تولید قدرت الکتریکی برای شبکههای بزرگ استفاده میشوند . با وجود چنین محصولی قادر به بهره مندی از دستگاه های مختلفی هستیم . برای کسب اطلاعات بیشتر از شما مخاطب گرامی دعوت می کنیم تا با ما همراه شوید .
ترانس افزاینده ولتاژ چیست ؟
ترانس افزاینده ولتاژ خروجی بیشتری دارند و با وجود آن ها هیچ نیازی به توان اضافی نخواهد بود . این ترانسها معمولاً از چندین پیچ استفاده میکنند که تاثیر بالایی در عملکردشان دارد و برای حفظ عملکرد و جلوگیری از خطاهای رایج مابین ترانسهای مختلف به راحتی قابل تنظیم است . با توجه به حساسیت هایی که این دستگاه دارد ، بایستی حین استفاده نکاتی را در نظر داشت ؛
- کاربرد : باید مطمئن شوید که که ترانس افزاینده مورد استفاده شما ، برای کاربرد مد نظرتان مناسب است و یا خیر .
- ولتاژ ورودی : قبل از خرید این ترانس ، باید اندازه ولتاژ ورودی را به دقت بسنجید تا بتوانید ترانس مناسب را برای کاربرد خود انتخاب کنید .
- ولتاژ خروجی : اطمینان از تناسب ولتاژ خروجی دستگاه با کاربردی که شما مد نظر دارید ، اهمیت زیادی داشته و بایستی حتما بررسی شود .
- جریان مورد نیاز : جریان مورد نیاز برای کاربرد خود را باید تعیین کنید تا بتوانید ترانس افزاینده مناسب را برای خود انتخاب نمایید .
- ضریب افزایش : برای توانایی بیشتر در افزایش ولتاژ ، ترانسهای افزاینده به ضریب افزایش بیشتری نیاز دارند . بنابراین ، تعیین ضریب افزایش یکی دیگر از موارد قابل اهمیت است .
نحوه عملکرد ترانس افزاینده ولتاژ به چه صورت است ؟
ترانس افزاینده ولتاژ (Voltage Booster Transformer ) یک نوع ترانسفرمر (transformer) است که ولتاژ ورودی را به ولتاژ بالاتری تبدیل میکند . این دستگاه برای انتقال انرژی الکتریکی یا همان انتقال انرژی از یک نقطه به نقطه دیگری با ولتاژ بالاتر و با مقاومت بیشتر استفاده میشود .
در این دستگاه تعدادی پیچ ( coil ) به دور یک مغناطیس قرار میگیرند . جریان الکتریکی از طریق هستهی ترانسفرمر به پیچ ورودی ( primary coil ) وارد شده و با تغییر شکل میدان مغناطیسی ، در پیچ خروجی (secondary coil ) ولتاژ بالاتری تولید میشود .
نحوهی عملکرد ترانس افزاینده ولتاژ دو حالت بوده که به شرح زیر است ؛
- بدون بار (No Load )
در این حالت ورودی ، ولتاژ دارد اما باری برای خروجی وجود ندارد . می توان گفت در نتیجه جریانی برای تغییر شکل میدان مغناطیسی در پیچها لازم نیست و فقط تغییر شکل میدان مغناطیسی ناشی از جریان خالی در پیچها برقرار است . این باعث میشود که در این حالت ولتاژ خروجی به مقدار ولتاژ ورودی برابر باشد .
- با بار ( With Load )
در این حالت باری برای خروجی وجود دارد و به همین دلیل جریان الکتریکی در پیچها افزایش مییابد . می توان گفت در نتیجه میدان مغناطیسی در هسته ترانسفرمر به شدت تغییر شکل میدهد و باعث میشود که ولتاژ خروجی نسبت به ولتاژ ورودی افزایش یابد .
در کل ، ترانس افزاینده ولتاژ با تبدیل انرژی الکتریکی به انرژی مغناطیسی و بالعکس ، قابلیت تولید ولتاژ بالاتری را فراهم میکند و یکی از بهترین راهحلها برای انتقال برق در فاصلههای بلند است .
ترانس افزاینده ولتاژ چه کاربردی دارد ؟
ترانس افزاینده ولتاژ یک دستگاه الکترونیکی است که برای افزایش ولتاژ ورودی به اندازهای که بتواند با دستگاه الکترونیکی دیگری کار کند ، استفاده میشود . از این دستگاه در مدارهای الکترونیکی با ولتاژ بسیار کم و سیگنال ضعیف مورد بهره وری قرار می گیرد ، تا بتوان سیگنال را به حداکثر ولتاژ قابل استفاده برای دستگاه الکترونیکی رساند .
در مدار های الکترونیکی ، تمام اجزای سیستم نیاز به ولتاژ مناسب دارند تا به درستی عمل کنند . برای مثال ، اگر یک دستگاه الکترونیکی برای کار کردن به ولتاژ ۱ ولت نیاز دارد ، اما تنها ولتاژ ۰.۵ ولت از سیستم ورودی در دسترس است ، از یک ترانس افزاینده ولتاژ برای افزایش ولتاژ به مقدار مناسب استفاده میشود .
ترانس افزاینده ولتاژ در مقایسه با سایر روشهای افزایش ولتاژ مانند افزایندههای عملیاتی (Op-Amp) و تقویت کنندههای سیگنال ، دارای ویژگیهایی است که آن را برای کاربردهای خاصی قابل استفاده میکند . به عنوان مثال ، ترانس افزاینده ولتاژ از واکنش زنجیرهای ( chain reaction ) برای بالا بردن ولتاژ استفاده میکند .
در این روش ، هر ترانس افزاینده ولتاژ مقدار ولتاژ را افزایش میدهد و پس از آن سیگنال را به ترانس بعدی منتقل میکند تا مقدار ولتاژ مطلوب برای دستگاه الکترونیکی شکل گیرد . این ترانس در بسیاری از کاربردهای الکترونیکی مفید است و به دلیل ویژگیهای خاص خود ، در برخی موارد ترجیح داده میشود .
اجزای تشکیل دهنده ترانس افزاینده ولتاژ
ترانس افزاینده ولتاژ یکی از اجزای حیاتی در بسیاری از مدار های الکترونیکی است که این اجزا از چندین قسمت تشکیل شده اند . در ادامه به بررسی اجزای تشکیل دهنده این محصول خواهیم پرداخت ؛
1 . هسته ترانس :
هسته ترانس از موادی تشکیل شده است که خصوصیت اصلی آن ها فلزی بودن و داشتن یک خط مغناطیسی قوی است . به عنوان مثال ، موادی مانند آهن ، کبالت و نیکل موادی هستند که معمولاً برای هسته ترانس استفاده میشوند . هسته ترانس عمدتاً یک ماسه مغناطیسی دارد که تعدادی پیچ حول آن قرار گرفته است .
2 . پیچهای ترانس :
پیچهای ترانس بسته به نوع مدار دارای تعدادی خط است . می توان گفت پیچهای ترانس با استفاده از موادی مثل آلومینیوم ساخته میشوند . هر پیچ از دو بخش اصلی تشکیل شده است ؛ بدنه پیچ و هسته آن . برای افزایش عایق برقی می توان لایههایی از کائوچو و پارافین را نیز به پیچ ها اضافه کرد .
3 . دیودهای استوانهای :
دیودهای استوانهای به منظور تعیین جهت جریان الکتریکی استفاده میشوند . این دیودها در این محصول جایگاه ویژه ای دارند .
4 . لایههای ایزوله :
این لایهها میتوانند از موادی مانند پی وی سی ، فلزات و غیره تهیه شده باشد . این لایهها به منظور جداسازی بین پیچهای ترانس استفاده میشوند و ممکن است شامل چندین لایه باشد .
5 . پایانههای ترانس :
پایانه های ترانس عمدتاً شامل خروجیهای ولتاژ بالا و پایین ، قطبی Vcc و گراند است . این پایانهها ممکن است در قالب کانکتورهای مختلف مانند RJ-45 و غیره باشند.
کلام آخر
ترانس افزاینده ولتاژ از جمله محصولات کاربردی موجود در بازار است که با استفاده از آن می توان سطح ولتاژ را به حالت استاندارد و مورد نیاز ارتقا داد . خوشبختانه این محصول توسط طاها ترانس با کیفیت بالایی به بازار ارائه شده و مصرف کنندگان می توانند به راحتی آن را خریداری نمایند .
مقالات پیشنهادی