افرادی که قصد خرید ترانسفورماتور را دارند باید با تست ترانسفورماتور آشنا شوند. ترانسفورماتورهایی که ولتاژ الکتریکی را افزایش میدهند یا پایین میآورند در بسیاری از کاربردهای صنعتی و تاسیساتی استفاده میشوند. هر جا که از آنها استفاده میشود، بسیار مهم بوده که تیم نصب تعدادی آزمایش مختلف را قبل از نصب انجام دهند. این آزمایشها هر کدام به نوعی ترانسفورماتور را به چالش میکشند. در این مطلب قصد داریم به بررسی تستهای کاربردی برای ترانسفورماتور بپردازیم پس ما را همراهی کنید.
تست ترانسفورماتور دقیقا چه چیزی است؟
نیاز است ابتدا تصور کاملی نسبت به تست ترانسفورماتور داشته باشید تا بتوانید آن را بهطور کامل درک کنید. تست این تجهیزات و آزمایش دقیق، مناسب بودن الکتریکی، حرارتی و مکانیکی ترانسفورماتور را برای سیستمی که در آن خدمت میکند، تضمین میکند.
اکثر آزمایشات انجام شده بر روی ترانسفورماتورهای قدرت در استانداردهای ملی ایجاد شده توسط IEEE، NEMA و ANSI تعریف شده است. هر نوع ترانسفورماتور و هر پیمانکار یا ارائهدهنده خدمات دارای رژیم خاصی از آزمایشهای توصیهشده بوده اما ضروری است که این آزمایشها با جدیت توسط تیم نصب انجام شود. با این کار از عملکرد ایمن و کارآمد سیستم اطمینان حاصل خواهد شد.
انواع تست ترانسفورماتور
8 آزمایش مختلف وجود دارد که معمولاً برای ترانسفورماتورها اعمال میشود. اکثر روالهای آزمایش شامل این تستها خواهد شد اما هر تست ترانسفورماتور باید با دقت و مهارت بالایی انجام شود.
تست نسبت چرخش
تست ترانسفورماتور نسبت چرخش برای اطمینان از اینکه نسبت بین سیم پیچ های اولیه و ثانویه از مشخصات مناسب پیروی میکند استفاده میشود. این آزمایش تضمین میکند که ترانسفورماتور ولتاژ مناسبی را افزایش یا کاهش میدهد. نسبت چرخش با تقسیم تعداد دور سیم پیچ اولیه بر تعداد دور سیم پیچ ثانویه محاسبه میشود. این محاسبه خروجی مورد انتظار ترانسفورماتور را تعریف و ولتاژ مورد نیاز در سیم پیچ ثانویه را فراهم میکند.
در یک ترانسفورماتور کاهنده که برای کاهش ولتاژ طراحی شده است، تعداد دورهای سیم پیچ ثانویه باید کمتر از سیم پیچ اول باشد. در حالی که در ترانسفورماتور پلهآپ، سیم پیچ ثانویه باید بیشتر از سیم پیچ اول باشد. این نسبت در شرایط بدون بار و با استفاده از ابزاری به نام تستر نسبت چرخش محاسبه میشود.
اگر به درستی انجام شود، آزمایش میتواند عملکرد تعویض شیر، پیچهای کوتاه، سیمپیچهای باز، اتصالات سیمپیچ نادرست و سایر عیوب را در ترانسفورماتورها شناسایی کند. پس از اعمال ولتاژ به یک سیم پیچ، قرائت همزمان ولتاژ در ناحیه سیم پیچهای فشار ضعیف و بالا انجام میشود. نسبت، تقسیم بین خواندن بالا و خواندن کم است. اگر ترانسفورماتور سه فاز باشد، هر فاز به صورت جداگانه تست میشود.
تست مقاومت عایق
تست مقاومت عایق که معمولا به عنوان تست مگر شناخته میشود، کیفیت عایق داخل ترانسفورماتور را اندازه گیری میکند. این تست ترانسفورماتور معمولا با یک مگا اهم متر، ابزاری شبیه به مولتی متر، اما با ظرفیت بسیار بالاتر، انجام میشود. برخی از تغییرات در نتایج آزمایش، بسته به رطوبت، تمیزی و دمای عایق طبیعی است. اما برای عبور، عایق باید مقاومتی بیش از استانداردهای بین المللی تجویز شده برای نوع ترانسفورماتور نشان دهد.
تست مقاومت عایق شامل اندازهگیری مقاومت عایق یک دستگاه در حالی که فاز و نول با هم اتصال دارند. توصیه میشود که مخزن و هسته همیشه هنگام انجام این آزمایش به زمین متصل باشند و هر سیم پیچی در پایانههای بوش کوتاه باشد. در مرحله بعد، مقاومت بین هر سیم پیچ و بین تمام سیم پیچ های دیگر و زمین اندازهگیری میشود.
تست ضریب توان
تست ترانسفورماتور فاکتور توان، افت توان سیستم عایق ترانسفورماتور را با اندازهگیری زاویه توان بین ولتاژ AC اعمال شده و جریان حاصله، تعیین میکند. ضریب توان بهعنوان کسینوس زاویه فاز بین ولتاژ و جریان تعریف میشود. برای جداسازی ایدهآل، زاویه فاز 90 درجه است، اما در عمل، هیچ ایزوله ای ایده آل نیست.
هرچه زاویه فاز به 90 درجه نزدیکتر باشد، ایزوله بهتر خواهد بود. تست با کیت تست ضریب توان انجام میشود و اتصالات مانند تست Megger (تست مقاومت عایق) است. این آزمایش را میتوان در طولعمر مفید ترانسفورماتور تکرار کرد و نتیجه به دست آمده به عنوان بررسی برای تعیین اینکه آیا عایق از کار افتاده یا خراب است استفاده شود.
تست مقاومت
آزمایش مقاومت چندین ساعت پس از اینکه ترانسفورماتور به دمای محیط اطراف خود رسید و انتقال جریان را متوقف میکند، انجام میشود. هدف از این آزمایش بررسی تفاوت مقاومت بین سیم پیچ ها و دهانه ها در اتصالات است. این تست ترانسفورماتور تضمین میکند که هر مدار به درستی سیم کشی شده و همه اتصالات محکم هستند.
تست مقاومت با استفاده از اهم متر ترانسفورماتور انجام میشود. مقاومت سیم پیچ با اندازهگیری ولتاژ و جریان به طور همزمان محاسبه میشود. در حالت ایدهآل، جریان اندازهگیری شده تا حد امکان به جریان نامی نزدیک میشود. انجام این آزمایش به شما این امکان را میدهد که تلفات بار را به طور کلی محاسبه و جبران کنید.
تست قطبیت
قطبیت به سادگی به جهت جریان جریان در یک ترانسفورماتور اشاره دارد و آزمایشهایی انجام میشود تا اطمینان حاصل شود که همه سیمپیچها به یک شکل وصل شدهاند و نه برعکس که میتواند باعث اتصال کوتاه شود. اگر قرار باشد چندین ترانسفورماتور به صورت موازی یا در کنار هم وصل شوند، قطبیت یک نگرانی حیاتی است.
قطبیت در ترانسفورماتور به عنوان افزودنی یا تفریق طبقهبندی شده و با یک ولت متر آزمایش میشود. هنگامی که ولتاژ روی بوشینگهای اولیه اعمال شود و ولتاژ حاصل در بوشینگهای ثانویه بیشتر بوده، به این معنی است که ترانسفورماتور دارای پلاریته افزایشی است.قطبیت ترانسفورماتورهای سه فاز نیز با همین روش بررسی میشود.
تست رابطه فاز
این آزمایش تشخیص میدهد که آیا دو یا چند ترانسفورماتور در رابطه فاز صحیح وصل شده اند یا خیر. این آزمایش جابجایی زاویهای و توالی فاز نسبی ترانسفورماتورها را محاسبه میکند و میتواند همزمان با تستهای نسبت و قطبیت انجام شود. ولتاژهای فاز سیم پیچ های اولیه و ثانویه روی هر ترانسفورماتور را میتوان ثبت کرد و مقایسه کرد تا رابطه فاز بین آنها به دست آید.
تست های روغن
روغنی که خواص عایق و خنک کننده را برای ترانسفورماتور فراهم میکند، باید قبل از برق انداختن ترانسفورماتور و به صورت دورهای به عنوان بخشی از یک برنامه تعمیر و نگهداری منظم آزمایش شود. این معمولاً با یک واحد آزمایش قابل حمل انجام میشود که ولتاژ آزمایشی را اعمال میکند که شدت آن تا زمانی که نقطه شکست روغن تشخیص داده شود افزایش می یابد. تست ترانسفورماتور نمونه روغن می تواند چندین چیز را در ترانسفورماتور تشخیص دهد که آنها را بیان میکنیم.
- عدد اسیدی
- شکست دی الکتریک
- ضریب قدرت
- محتوای رطوبت
- کشش سطحی
بازرسی بصری
اگرچه این سادهترین آزمایش از همه آزمایشها است، اما یک بازرسی بصری میتواند مشکلات بالقوهای را نشان دهد که با اشکال پیچیدهتر تستهای تشخیصی قابل شناسایی نیستند. یک رویه استاندارد باید برای انجام تست بصری، شناسایی عناصری که باید نمایش داده شوند و معیارهای قضاوت قبولی، شکست ایجاد شود.
این موارد ممکن است بسته به نوع ترانسفورماتور و شرایط نصب متفاوت باشد. اما اکثر بازرسیهای بصری استاندارد وجود برچسبهای سازنده، نشانههای آسیب فیزیکی، وضعیت جوش، از بین رفتن یا نشت روغن، یکپارچگی اتصالات کابل و وضعیت را بررسی میکنند. البته دریچهها و گیجها در صورت وجود بودن در این تست ترانسفورماتور قابل بررسی هستند.
سخن پایانی
در این مطلب به بررسی تست ترانسفورماتور پرداختیم شما میتوانید این آزمایشها را برای ترانسفورماتور خود انجام دهید. اما امر ضروری خرید ترانسفورماتور باکیفیت ودرجهیک است در این راستا قادر خواهید بود از طاها ترانس این تجهیزات را خریداری کنید. قیمت هر کدام از این محصولات برای متقاضیان بسیار بهصرفه در نظر گرفته شده است. در صورت نیاز به راهنماییهای بیشتر با پشتیبانی ارتباط برقرار کنید.
مقاله پیشنهادی