در حال حاضر انواع ترانسفورماتور در بازار وجود داشته ، که بر اساس فاکتور های خاصی تولید شده اند . تنوع در این محصولات به صنایع خدمت بزرگی کرده و هر صنعت بنا به ماهیت و نیاز خود ، به سراغ یکی از آن ها خواهد رفت . راهنمای کلی در مورد انواع ترانسفورماتور بسیار مهم بوده و سبب شده ، تا در هنگام مصرف و استفاده ، انتخاب درستی داشته باشیم . آیتم های زیر به خوبی بیان کننده ، این امر مهم هستند .
بیشتر بخوانید: انواع پایه بتنی ترانسفورماتور
انواع ترانسفورماتور بر اساس کاربرد و عملکرد
ترانسفورماتورها بر اساس کاربردها و ساختارهای مختلفی طبقه بندی می شوند ، در واقع ساختار آن ها عاملی بوده ، تا با انواع ترانس مواجه شویم . آیتم های زیر راهنمای کلی در مورد انواع ترانسفورماتور هستند ؛
- ترانسفورماتور قدرت : استفاده های عمده ای دارند و برای تغذیه شبکه های برق صنعتی ، تجاری و خانگی استفاده می شوند .
- ترانسفورماتور توزیع : برای تغذیه شبکه های توزیع برق استفاده شده و به طور معمول در خیابان ها یا مناطق مسکونی نصب می خواهند شد .
- ترانسفورماتور خشک : در این نوع ترانسفورماتورها ، قسمت های داخلی ترانسفورماتور به روشی عایق بندی می شوند که نیازی به مایع عایق نداشته باشند . این نوع ترانسفورماتورها به دلیل خواص عایق بندی بهتر و عدم نیاز به تعمیرات مرتب ، در برابر آتش سوزی و حوادث احتمالی ایمن تر هستند .
- ترانسفورماتور روغنی : یکی دیگر از انواع ترانس ، نمونه روغنی آن است . در این نوع ترانسفورماتورها ، روغن به عنوان عایق و سیال خنک کننده استفاده می شود . روغن خاصیت عایق حرارتی خوبی دارد و می تواند حرارت تولید شده در ترانس را به خوبی منتقل کند .
در مبحث راهنمای کلی در مورد انواع ترانسفورماتور باید به این نکته اشاره کنیم ، که نمونه های روغنی کاربرد بیشتری دارند .
- ترانسفورماتور قطعه ای : این نوع ترانسفورماتورها جهت انتقال برق بین سیستم های با ولتاژ های مختلف استفاده می گردند .
- ترانسفورماتور کاربرد خاص : این شامل ترانسفورماتورهای استپ آپ ( Step-up ) و استپ دان ( Step-down ) می شود که برای افزایش یا کاهش ولتاژ بکار می روند .
- ترانسفورماتورهای جریان ( Current transformers ) و ترانسفورماتورهای ولتاژ ( Voltage transformers ) : این نوع ترانسفورماتورها برای اندازه گیری و محافظت از جریان ولتاژ استفاده می شوند .
همچنین ، توسعه های جدید در زمینه تکنولوژی بکار رفته شده در تولید ترانس ، سبب شده تا انواع ترانس گسترش یابد و با محصولات جدیدی مانند ترانسفورماتورهای سوپر رسانا ( Superconductor Transformers ) و ترانسفورماتورهای فرکانس بالا ( High-Frequency Transformers ) نیز مواجه شویم .
با مطالعه آیتم های بالا بخشی از راهنمای کلی در مورد انواع ترانسفورماتور را دریافت می نمایید .
دسته بندی ترانسفورماتور بر اساس نوع هسته
در ادامه مبحث راهنمای کلی در مورد انواع ترانسفورماتور با ما همراه شوید . هسته یک قطعه بسیار مهم برای تولید ترانسفورماتور بوده ، که در مدل های مختلفی وجود دارد و باعث شده ، تا انواع ترانسفورماتور که تفاوت عمده ای با همدیگر دارند ، تولید شود . در گزینه های زیر به معرفی این محصولات به صورت مختصر خواهیم پرداخت ؛
- ترانسفورماتور کاهنده ( Step Down ) :
ترانسفورماتور کاهنده ، یک نوع ترانس بوده ، که ولتاژ را از سطح بالاتر به سطح پایین تر تغییر می دهد . به عبارت دیگر ، تعداد حلقات مارپیچ های ورودی بیشتر از تعداد حلقات مارپیچهای خروجی است .
این نوع ترانسفورماتور معمولاً در دستگاه های الکترونیکی و خانگی استفاده می شود تا ولتاژ شهری ( معمولاً ۲۲۰ ولت ) را به ولتاژ مناسب برای کارکرد دستگاه های الکترونیکی ( مانند تلویزیون یا رادیو ) ( معمولاً ۱۲ ولت یا ۲۴ ولت ) تقلیل دهد .
- ترانسفورماتور افزاینده ( Step Up ) :
ترانسفورماتور افزاینده ولتاژ را از سطح پایین تر به سطح بالاتر تغییر می دهد . در این نوع ترانسفورماتور ، تعداد حلقات مارپیچهای خروجی بیشتر از تعداد حلقات مارپیچهای ورودی استو برای بالابردن ولتاژ در شبکه های برق یا در دستگاه هایی مورد استفاده قرار می گیرد ، که نیاز به ولتاژ بالاتری دارند .
- ترانسفورماتور جداکننده ( Isolation ) :
ترانسفورماتور جداکننده یا ترانسفورماتور ایزوله کننده ، یکی از انواع ترانسفورماتور بوده ، که بین ورودی و خروجی آن جداکنندگی الکتریکی فراهم می کند .
این ترانسفورماتور به عنوان یک حفاظت برای دستگاه های الکترونیکی در مقابل نویزهای الکتریکی ، جریان های نشتی و خطرات الکتریکی استفاده می شود . در مبحث راهنمای کلی در مورد انواع ترانسفورماتور ، باید بگوییم که این نوع ترانس بسیار ویژه است .
- ترانسفورماتور هسته آهنی ( Iron Core ) :
در ترانسفورماتور هسته آهنی ، هسته اصلی این ترانسفورماتور از مواد آهنی سخت تشکیل شده است . این نوع ترانسفورماتور به دلیل خواص مغناطیسی خوب مواد آهنی ، برای انتقال انرژی الکتریکی به صورت کارآمد مورد بهره وری قرار می گیرد .
- ترانسفورماتور هسته فریت ( Ferrite ) :
در ترانسفورماتور هسته فریت ، هسته اصلی این ترانسفورماتور از مواد فریت تشکیل شده است . مواد فریت ، موادی با خواص مغناطیسی خوب بوده و در فرکانس های بالا کاربرد دارند . این نوع ترانسفورماتور معمولاً در دستگاه های الکترونیکی مانند تلفن همراه ، تلویزیون و رادیو کاربرد دارد .
· ترانسفورماتور هسته چنبره ای ( Toroidal ) :
ترانسفورماتور هسته چنبره ای در بین انواع ترانس ها منحصر به فرد است و در مبحث راهنمای کلی در مورد انواع ترانسفورماتور به آن اشاره می نماییم ، که هسته اصلی آن به صورت یک حلقه طوقه شکل می باشد .
این ساختار به ترانسفورماتور هسته چنبره ای قدرت و کارآیی بیشتری می دهد و همچنین نویز های الکترومغناطیسی را کاهش می دهد . این نوع ترانسفورماتور در دستگاه های صوتی ، تجهیزات پزشکی و سایر صنایع بکار می روند .
· ترانسفورماتور هسته هوا :
ترانسفورماتور هسته هوا ( نیز به عنوان ترانسفورماتور لاملار ) ، در برابر ترانسفورماتورهای هسته آهنی و فریت ، هسته ای از هوا یا فضای خلاء دارد . این نوع ترانسفورماتور عمدتاً در کاربردهای با فرکانس بالا مانند منابع تغذیه سوئیچینگ ( Switching ) استفاده می گردد .
موارد بالا راهنمای کلی در مورد انواع ترانسفورماتور هستند و تقسیم بندی ترانس بر اساس هسته را بیان می کند . در این محصولات هسته ها تفاوت بسیاری با همدیگر دارد و باعث شده ، تا عملکرد و سایر ویژگی های آن ها با هم فرق داشته باشد .
چگونه در بین انواع ترانسفورماتور دست به انتخاب بزنیم ؟
زمانی که با راهنمای کلی در مورد انواع ترانسفورماتور آشنا شدیم ، یک سوال ایجاد می شود ، که برای انتخاب ترانس باید چه کنیم و یا میان تنوع ترانس ها ، کدامیک گزینه بهتری هستند ؟ انتخاب ترانسفورماتور مناسب بستگی به نیازها و شرایط خاص شما دارد . در ادامه ، چند ملاحظه کلی برای انتخاب این محصول را بررسی خواهیم کرد ؛
- توان ( کیلوولت-آمپر یا کیلووات ) : برای انتخاب ترانسفورماتور ، ابتدا باید نیاز توان الکتریکی خود را بشناسید . بررسی بار مصرفی و بار پیک زمانی ممکن است به شما کمک کند تا توان مورد نیاز را تعیین کنید . راهنمای کلی در مورد انواع ترانسفورماتور به ویژگی های فنی این تجهیزات نیز اشاره می کند .
- ولتاژ : ولتاژ ورودی و خروجی ترانسفورماتور باید با ولتاژ سیستم الکتریکی مورد نظر همخوانی داشته باشد . اطمینان حاصل کنید که ولتاژ ورودی و خروجی ترانسفورماتور با ولتاژ سیستم الکتریکی شما سازگار است .
- فرکانس : اغلب در سیستم های برق تجاری و صنعتی ، فرکانس ۵۰ یا ۶۰ هرتز است . اطمینان حاصل کنید که فرکانس ترانسفورماتور با فرکانس سیستم شما سازگار است . با توجه به این که انواع ترانس مواجه هستیم ، باید همیشه به فرکانس ترانس ها توجه ویژه داشت . در واقع در مبحث راهنمای کلی در مورد انواع ترانسفورماتور توجه به این نکات اهمیت دارد و هدف کمک به متقاضیان و خریداران است .
- نوع عایق : ترانسفورماتورهای روغنی و خشک دو نوع عمده عایق در ترانسفورماتورها هستند . بررسی محیط نصب و الزامات ایمنی مرتبط با عایق بندی را مد نظر قرار دهید .
- کاربردهای خاص : برخی ترانسفورماتورها برای نیازهای خاص و کاربردهای خاص مانند ؛ ترانسفورماتورهای قطعه ای و ترانسفورماتورهای جریان ولتاژ طراحی شده اند . حتما به نیازتان توجه کنید و توجه کنید که ترانسفورماتور آیا عملکردی مطابق نیازتان دارد و یا خیر .
- راندمان و کیفیت ساخت : بهتر است به راندمان انواع ترانسفورماتور و کیفیت ساخت آن ها توجه کنید . ترانسفورماتور با راندمان بالا کمترین انرژی را در فرآیند تبدیل برق از دست می دهد و ممکن است هزینه های عملیاتی را کاهش دهد . اگر شما نیازمند راهنمای کلی در مورد انواع ترانسفورماتور هستید ، هیچ وقت رادنمان و بازدهی را از قلم نیاندازید .
- استانداردها و قوانین : در انتخاب ترانسفورماتور ، اطمینان حاصل کنید که محصول از استانداردهای معتبر و قوانین الکتریکی مرتبط با منطقه شما پیروی می کند .
انتخاب میان انواع ترانس کار آسانی نیست ، پس بهتر بوده ، تا از خدمات مشاوره ای خاص استفاده نماییم و حتما از راهنمای کلی در مورد انواع ترانسفورماتور بهره جوییم . مجموعه طاها ترانس برای این امر در کنار شماست و حتما می توانید در طی انتخاب و خرید انواع ترانس از خدمات مشاوره ای ایشان بهره مند گردید .
کلام آخر
در این مقاله یک راهنمای کلی در مورد انواع ترانسفورماتور را ارائه نمودیم . در حال حاضر که به انواع ترانس مواجه هستیم ، لازم بوده ، تا این محصولات را به خوبی بشناسیم و با عملکرد و مکان استفاده ایشان آشنا گردیم .
چرا که همچون سخن ، هر ترانسفورماتور جایی و مکانی دارد و نباید اشتباه مورد بهره وری قرار بگیرد . اگر خواهان خرید و دریافت راهنمای کلی در مورد انواع ترانسفورماتور هستید ، مستقیم به سراغ کمپانی طاها ترانس بروید .
بیشتر بخوانید: چگونگی انتخاب ترانسفورماتور جریان