قبل از انتخاب فیوز این مقاله از گروه مهندسی طاها ترانس را مطالعه بفرمایید، تا یک فیوز کارآمد و متناسب با نیاز خود را خریداری کنید. علی رغم این واقعیت که امروزه قطع کننده های مدار به طور گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرند، اما فیوز هنوز جایگاه خود را برای حفاظت از تجهیزات الکترونیکی در خانه ها و صنایع حفظ کرده است.
فیوز یک دستگاه کلاسیک است، که همچنان توسط مهندسان برق برای محافظت از شبکه الکتریکی از اضافه بار و اتصال کوتاه استفاده می شود.
فیوزها ارزان هستند، نصب راحتی دارند، فضای کمی را در بر می گیرند، در صورت سوختن به آسانی توسط کاربر تعویض می گردند. اما انتخاب و خرید فیوز به این سادگی نیست! در این مقاله با ما باشید، تا شما را با نکات قبل از انتخاب فیوز آشنا کنیم.
فیوز چیست و چگونه کار می کند؟
قبل از انتخاب فیوز بهتر است که با این دستگاه حفاظتی آشنا شوید. در این بخش از مقاله به معرفی فیوز می پردازیم. فیوز از وسایل الکترونیکی است، که همانند سایر قطع کننده های مدار الکتریکی از وسایل برقی در مقابل هر گونه افزایش جریان و نوسانی محافظت می کند. این وسیله حفاظتی در ابتدای مدار ورودی با هدف تقسیم ولتاژ ورودی به چندین مدار، نصب می گردد.
نحوه کارکرد فیوز بدین نحو است، که با بهره گیری از یک قطعه قابل ذوب جریان برق را در صورت اضافه بار قطع می کند. فیوزها دارای یک جز مهم به نام المنت هستند، که هنگامی برق بیشتری از توان فیوز از آن عبور کند، این المنت ها گرم می شوند و در طی فرآیند گرم شدن ذوب می گردند.
طی این فرآیند مدار الکتریکی قطع و فیوز می سوزد! پس از رخ دادن چنین اتفاقی فیوز دیگر قابل استفاده نمی باشد و مجبور به جایگزینی آن با یک فیوز جدید هستید.
برای تکمیل این مبحث باید افزود، که فیوزها در مکان هایی که سطح مقطع هادی در جهت مکان های مصرف انرژی کاهش می یابد، در نقاط ورودی به سازه ها و در قسمت آغازین شبکه برق نصب می شوند. در صورت وقوع حادثه، فقط فیوزی باید منفجر شود، که در نزدیک ترین نقطه به محل آسیب است.
تا به اینجای مقاله با فیوز و عملکرد آن آشنا شدید، اگر قصد خرید فیوز را دارید، در ادامه مقاله با ما همراه گردید، تا از تمام نکات مهم برای انتخاب و خرید این قطعه محافظتی باخبر گردید.
نحوه انتخاب فیوز
هر یک از ما تجهیزات مختلف و گوناگونی در خانه یا محل کار خود داریم. اگر قصد خرید فیوز را داشته باشید، باید پارامترهای یکسانی را در زمان انتخاب آن در نظر بگیرید. در این بخش از مقاله شما را با پارامترهایی که قبل از انتخاب فیوز باید از آن آگاه باشید، آشنا می کنیم. این پارامترها عبارتند از؛
1. نوع فیوز
اگر برای خرید فیوز به بازار رفته باشید، متوجه تنوع بالای این محصول می شوید، این تنوع زیاد سبب سردرگمی مشتریان خواهد شد. پیش از خرید باید با انواع آن آشنا باشید، انواع فیوز عبارتند از؛
§ فیوز های شیشه ای
فیوزهای شیشه ای رایج ترین نوع فیوز هستند و برای تجهیزات الکترونیکی کم مصرف استفاده می شوند. این فیوزها ظاهر استوانه ای دارند و داخل آنها یک رشته دیده می شود. برای مصارف خانگی خرید فیوز شیشه ای را به شما توصیه می کنیم. قبل از انتخاب فیوز شیشه ای میزان مصرف تجهیزات خود را در نظر بگیرید.
§ فیوز سرامیکی
فیوزهای سرامیکی نسبت به فیوزهای شیشه ای مقاومت بیشتری دارند و در تجهیزات الکترونیکی با توان متوسط استفاده می شوند.
§ فیوز D
فیوزهای نوع D کاملاً ایمن هستند، به این معنی که می توان آنها را بدون نگرانی از شوک الکتریکی تعویض کرد.
این نوع فیوز دارای محدوده جریان نامی 2 تا 100 آمپر و جریان خرابی بین 20 تا 100 کلوین است.
§ فیوز های دیازد
این از مدل فیوز برای تاسیسات صنعتی در مدارهای موتور طراحی شده است. این فیوز خود از نوع تاخیری بوده و برای جریان های 2 تا 63 A (Vmax = 500V و Icc = 50 kA) ساخته شده است. قبل از انتخاب فیوز، جریانی که با آن سر و کار دارید، را بشناسید.
همچنین فیوز های دیازد در تاسیسات الکتریکی که نیاز به قابلیت اطمینان بیشتری دارند و سریع یا با تاخیر عمل می کنند، به کار گرفته می شوند.
بیشتر بخوانید: ترانسفورماتور توزیع تنظیم ولتاژ و انرژی پاک
§ فیوز های نوع NH
فیوز NH در موارد مشابه با فیوز استفاده می شود، اما برای جریان های 4 تا 630 A (Vmax = 500V و Icc = 120 kA) ساخته شده است.
§ فیوزهای فوق سریع
خرید فیوز فوق سریع را برای محافظت از دیودها و تریستورها، یعنی برای یکسو کننده ها و مبدل های فرکانس توصیه می کنیم. قبل از انتخاب فیوز فوق سریع هدف خود را باید معین کنید.
2. مشخصات فیوز
یکی دیگر از معیارهای که قبل از انتخاب فیوز باید با آن توجه کنید، انتخاب آن بر حسب مشخصات است. فیوز دارای ویژگی های منحصر به فردی می باشد، که هنگام خرید باید تمام این ویژگی ها را در نظر بگیرید، تا فیوز توانایی انجام وظایف خود را برای محافظت از تجهیزات گران بهای شما را داشته باشد.
این مشخصات به طور کلی بر روی بدنه فیوز قید می گردد و عبارتند از؛
- جریان نامی
قبل از انتخاب فیوز به جریان الکتریکی که فیوز برای آن طراحی شده است، توجه کنید.
§ جریان قطعی
مقدار جریانی که باعث قطع شدن تامین انرژی الکتریکی توسط فیوز در مدار می شود، نیز در خرید فیوز اهمیت دارد.
§ منحنی مشخصه
این معیار رابطه بین مقدار جریان الکتریکی و زمان لازم برای قطع شدن مدار توسط فیوز می باشد، که هنگام خرید باید آن را در نظر گرفت.
- پیوند ذوب
قبل از انتخاب فیوز به این مشخصه نیز باید توجه کنید، پیوند ذوب نوعی ماده فلزی است، که پیوند داخلی فیوز را تشکیل می دهد و در صورت لزوم ذوب می شود.
- منحنی مشخصه فیوز
این عامل اطلاعات بسیار مهمی در هنگام خرید فیوز به شما می دهد. دلیل اهمیت آن این است، که هر فیوز واکنش متفاوتی به اتصال کوتاه نشان می دهد.
سخن پایانی
در این مقاله از تیم مهندسی طاها ترانس تمام نکات مهم قبل از انتخاب فیوز را برای شما شرح دادیم. اگر برای خرید فیوز نیاز به مشاوره و راهنمایی دارید، کارشناسان سایت طاها ترانس تمام راهنمایی های لازم را به شما خواهند داد.
این سایت توسط تیم مهندسی شرکت طاها ترانس از تولید کنندگان معتبر انواع ترانسفورماتور، فیوز، قطع کننده مدار و … اداره می شود، به تمام پرسش های شما پاسخ تخصصی می دهند. همچنین اگر قصد خرید فیوز با کیفیت، با دوام و دارای عملکرد عالی را دارید، به سایت طاها ترانس مراجعه نمایید.