معرفی انواع خازن ها و کاربرد آن

معرفی انواع خازن ها و کاربرد آن

عناوین و سر فصل های این مطلب

همانطور که می دانید خازن از دو صفحه فلزی که به صورت موازی کنار هم قرار گرفته اند تشکیل شده است و این قطعه الکترونیکی انرژی الکتریکی را در خود ذخیره می کند و از آن برای ذخیره ولتاژ استفاده می شود که در صنعت برق از پر کاربردترین نوع قطعه های الکتریکی می باشد که به همین منظور ما در این مقاله به بررسی انواع خازن و کاربرد آن می پردازیم.

خازن چیست ؟

قبل از معرفی انواع خازن و کاربرد آن باید در باره خود خازن صحبت کرد که خازن را با حرف لاتین c یا کلمه capacitor  نمایش می دهند که  یک قطعه ای است که انرژی الکتریکی را در خود ذخیره می کند و از دو صفحه فلزی که به صورت موازی کنار هم قرار دارند و بین این دو صفحه یک صفحه عایق دی الکتریک قرار دارد . میزان ذخیره انرژی در خازن را با واحد اندازه گیری فاراد مشخص می کنند. این خازن ها باید مقاوم و با کیفیت باشند و نوع انتخاب خازن بسیار مهم است که  این خازن ها انواع مختلفی دارد که چند نمونه از آن را برای شما معرفی می کنیم .

معرفی انواع خازن ها و کاربرد آن

خازن عدسی

خازن عدسی را در مورد انواع خازن و کاربرد آن می توان نام برد که این خازن از نظر ابعاد مانند یک دانه عدس کوچک است و بدون قطب است . محدوده اندازه گیری آن پیکوفاراد و نانوفاراد است و اگر میزان خازن بالا باشد ابعاد آن بزرگتر می شود. همچنین بر روی این خازن ها اعدادی مانند ۴۷۳ نوشته شده است که دو رقم اول را برداشته ۴۷ و به اندازه رقم سوم صفر جلوی دو عدد بگذارید مانند ۴۷۰۰۰ که این ظرفیت بر اساس اندازه گیری پیکوفاراد است یعنی ۴۷۰۰۰PF یا ۴۷NF  نانوفاراد که اگر این اعداد بر روی خازن مشخص نشده باشد شما می توانید با خازن سنج یا LCR آن را اندازه گیری کنید.

خازن الکترولیتی

یکی دیگر از خازن ها در معرفی انواع خازن و کاربرد آن خازن های الکترولیتی است که بر خلاف خازن عدسی دارای قطب مثبت و منفی می باشد و اندازه آن بر اساس میکروفاراد می باشد . همچنین ظرفیت و ولتاژ روی خازن الکترولیتی نوشته شده است . این خازن ها به دو دسته خازن آلومینیومی و تانیالیومی تقسیم می شوند . از مهمترین کاربرد این خازن ها در مدارهای که یکسو کننده هستند به عنوان کوپلینگ و فیلتر کار می کند و کاربرد انواع خازن الکترولیتی برای منبع تغذیه DC   می باشد .  این خازن ها با ولتاژ کاری تا حدود ۵۰۰ وات قابل استفاده هستند و بر روی این خازن ها علامت منفی وجود دارد که با یک نیم دایره مشخص می شود.

خازن ورقه ای ( کاغذی یا پلاستیکی )

این خازن ها هم از نظر شکل ظاهری ابعاد بزرگی دارند و معمولا برای جریان های بالا استفاده می شوند . خازن های پلاستیکی با تغییرات دما حساس نیستند و کاربردشان برای خازن با ظرفیت ثابت در برابر حرارت می باشد. این خازن ها دارای دی الکتریک هستند که از جنس پلی استریل است که به همین علت به آنها خازن پلی استر هم می گویند.

خازن سرامیکی

یکی دیگر از خازن ها در معرفی انواع خازن و کاربرد آن خازن سرامیکی است که این نوع خازن بدون قطب است و به آن خازن خشک هم می گویند و جنس دی الکتریک آن سرامیکی است . این خازن عایق بسیار خوبی دارد و برای ظرفیت های بالا مانند میکروفاراد کاربرد دارد و ولتاژ کاری آن بالا است.

خازن میکا

این نوع خازن ظرفیت ۱ تا ۰/۱ را دارد و از مهمترین ویژگی های این خازن ولتاژ کاری بالا ، عمر طولانی است که برای مدارات با فرکانس بالا کاربرد دارد.

روغنی و گازی

یکی دیگر از خازن ها در معرفی انواع خازن و کاربرد آن خازن گازی و روغنی است که برای صنعت برق در مدارهای الکتریکی یا اصلاح ضریب قدرت کاربرد دارد.

سخن پایانی

در مورد معرفی انواع خازن و کاربرد آن صحبت کردیم که خازن ها از پر کاربردترین قطعات در یک سیستم الکترونیکی هستند که برای هر یک قطعه الکتریکی باید از خازن مناسب و با کیفیت استفاده کرد و همچنین باید نوع خازن و کاربرد آن را در هنگام خرید در نظر بگیرید و مناسب با کاربری خود آن را خریداری کنید.

مقالات پیشنهادی

ترانس ایزوله

ترانس افزاینده