نحوه کارکرد برقگیر موضوع مورد بحث در این مقاله است . برقگیر یکی از تجهیزات الکتریکی است که به منظور محافظت از وسایل الکتریکی به مقابله با نوسانات الکتریکی می پردازد . اگر علاقه مند به آشنایی با برقگیرها و نحوه کارکرد آنها هستید ، در این مقاله با ما همراه شوید .
آشنایی با برقگیر
برقگیر یا سرج ارستر یک وسیله حفاظتی است ، که برای محافظت از منبع تغذیه الکتریکی در برابر نوسانات ناشی از صاعقه ، سوئیچینگ و … استفاده می شود .
هنگامی که یک موج الکتریکی از طریق برقگیر از سیستم الکتریکی عبور می کند ، یک جریان ولتاژ عظیم مستقیماً به عایق وارد می شود و به ترمینال زمین می رسد ، تا از سیستم در برابر آسیب محافظت کند . امیدواریم که با توجه به این توضیحات مختصر با این دستگاه و نحوه کارکرد برقگیر آشنا شده باشید . در ادامه مطلب با ما باشید ، تا با اصل کار و سایر جنبه های آن بیشتر آشنا گردید .
بخوانید: حمل و استقرار ترانسفورماتور
نحوه کارکرد برقگیر
همانطور که می دانید ، اگر صاعقه یا نوسان برق به یک سیستم الکتریکی خاص برخورد می کند ، سپس به کل سیستم و همچنین دستگاه های الکتریکی متصل به این سیستم آسیب می رساند ؛ زیرا این دستگاه ها در محدوده ولتاژ ثابت کار می کنند .
اگر ولتاژ دریافتی وسایل برقی از ولتاژ ثابت زیاد باشد ، آسیب خواهند دید یا منفجر می شوند . برای غلبه بر این وضعیت از برقگیر برای محافظت از دستگاه ها در برابر آسیب های ناشی از نوسان ولتاژ استفاده می شود ؛ زیرا این دستگاه تضمین می کند که ولتاژ بالا امکان عبور از طریق سیستم الکتریکی را ندارد .برقگیر یک دستگاه ولتاژ فعال است که برای محافظت از رایانه ها و همچنین سایر تجهیزات الکترونیکی از ولتاژهای گذرا یا نوسان در کابل های داده یا جریان الکتریکی از یک موج سوئیچینگ یا صاعقه استفاده می شود . نحوه کارکرد برقگیر را می توان با انحراف ولتاژ اضافی به سیم زمین به جای حرکت از طریق وسایل الکترونیکی تنظیم نمود .
نحوه نصب برقگیر
حال که با نحوه کارکرد برقگیر آشنا شدید ، در این بخش شما را با نحوه و نکات نصب این دستگاه حفاظتی آشنا می کنیم . به طور کلی بهترین محل برای نصب این تجهیزات در نزدیک کنتور برق است ، تا از سیستم الکتریکی مورد استفاده در خانه یا ساختمان در برابر اثرات ولتاژی که از بیرون رخ می دهد ، محافظت کند .
برای اینکه برقگیر با بهترین نحو از پس انجام وظایف خود بر بیاید ، بهتر است آن را در ورودی ایستگاه های ترانس و فیدر خط ، قبل از دستگاه های الکتریکی به شکل خطی با مدار مورد نظر نصب نمایید . نکته دیگر در مورد نصب این دستگاه این است ، که بهتر است درون زمین و به صورت فرو رفته قرار گیرد . موضوع دیگری که باید در زمان نصب آن رعایت کنید ، نصب برقگیر پیش از دستگاه های با اهمیتی مانند ترانسفورماتور قدرت است .
با به کار گیری این نکات نصب ، نحوه کارکرد برقگیر نیز به درستی پیش می رود و دستگاه کارایی مطلوب خود را خواهد داشت و به خوبی از تجهیزات مهم و با ارزش اداری یا خانگی شما محافظت می کند .
انواع برقگیر
نحوه کارکرد برقگیر و ساختار آن این دستگاه را به انواع مختلفی تقسیم می کند ، که در این بخش از مقاله به معرفی انواع این دستگاه حفاظتی می پردازیم . این دستگاه در انواع زیر تولید می شود ؛
- برقگیر میله ای : برقگیر میله ای از قدیمی ترین انواع برقگیر است ، که نصب آن در مقایسه با سایر این دستگاه ها ارزان تر است ، اما در عین ارزان بودن کارکردهای متنوعی را ارائه می دهد .
این نوع برقگیر مجهز به دو میله نوک تیز است ، که یک میله در بخش برق دارو میله دیگر در زیر ایزولاتور و به زمین نصب می گردد . عواملی مانند تنظیم ولتاژ ، شرایط و زمان اعمال ولتاژ تعیین کننده فاصله این دو میله است .
فاصله به نحوی است ، که در برابر ولتاژهای حداکثری پایدار و در مقابل ولتاژ آنی و بسیار بالا همانند یک رسانا وظیفه اش را انجام می دهد .
- برقگیر با فاصله هوایی : این نوع برقگیر از برق گیرهای ساده موجود در بازار می باشد ، که نحوه کارکرد برقگیر با فاصله هوایی نیز پیچیدگی خاصی ندارد . این نوع از برقگیر اغلب در ایستگاه های فشار قوی در حجم وسیعی به کار گرفته می شود . این دستگاه به اسم جرقه گیر هم خوانده می شود ، که به صورت شاخکی است و در پیرامون محل اتصال مقره به رسانا و بوشینگ های ترانس توزیع به کار گرفته می شود .
- برقگیر بدون فاصله هوایی : این نوع از برقگیر از جدیدترین برقگیرهای موجود در بازار است ، که خازن های سری آن از متریال اکسید روی ساخته می شوند . برقگیر بدون فاصله هوایی به شکل قرص هایی در سایز مختلف تولید می شود .
ساخت این دستگاه بسیار آسان بوده و کم جم تر از سایر همتایان خود است . استفاده از این برقگیرها حتی در ولتاژ پایین نیز امکان پذیر است . نحوه کارکرد برقگیر بدون فاصله هوایی بسیار ایمن ، مطمئن و کم هزینه بوده و میزان نشتی آن تقریبا صفر است .
- برقگیر خازنی : این نوع برقگیر برای ولتاژهای فشار ضعیف استفاده می گردد . در این نوع دستگاه انرژی ایجاد شده از موج ولتاژ درون خازن ذخیره می گردد .
- برقگیر فیوزی : نحوه کارکرد برقگیر فیوزی همانند فیوز بوده و در زمان عبور ولتاژ بالا سوخته و اتصال با مدار را قطع و متوقف می کند . جرقه ایجاد شده در زمان سوختن فیوز ، از طریق مواد و گازهای ناشی از جرقه ، خاموش می گردد .
در پایان
در این مقاله از گروه مهندسی طاها ترانس با نحوه کارکرد برقگیر آشنا شدید . شرکت طاها ترانس از شرکت های مجرب و خوشنام ایرانی است ، که انواع برق گیر را مطابق با استانداردهای جهانی ، توسط فناوری های روز دنیا و زیر نظر تیم حرفه ای و متخصص خود تولید می کند .
اگر قصد خرید محصولات این برند را دارید ، به سایت طاها ترانس مراجعه نمایید ، تا تمام محصولات را به صورت کلی و جزیی با قیمت تولید خریداری نمایید .