ویژگی های یک برقگیر خوب چیست؟

ویژگی های یک برقگیر خوب

عناوین و سر فصل های این مطلب

ویژگی های یک برقگیر خوب ، موضوع مورد بحث در این مقاله است ‌. برقگیر از تجهیزات الکترونیکی است ، که از تجهیزات برقی در مقابل رعد و برق حفاظت می کند . این دستگاه برای انجام این وظیفه باید ویژگی های خاصی داشته باشد . در این مقاله با ما همراه شوید ، تا با تمام جزئیات این دستگاه و ویژگی های یک برقگیر خوب آشنا شوید .

برقگیر چیست ؟

پیش از اینکه با ویژگی های یک برقگیر خوب آشنا شوید ، ابتدا باید برقگیر را بشناسید . برقگیر از تجهیزات الکتریکی است ، که با هدف حفاظت از مدار تغذیه در مقابل صاعقه نصب می گردد . برقگیر رسانای درون تجهیزات برقی را به زمین اتصال داده و بدین وسیله جریان اضافی را به زمین ارسال و ولتاژ نرمال را به رسانا منتقل می کند ‌.

برقگیرها در انواع مختلف بر اساس نوع ساختار و کاربرد تقسیم بندی می شوند . برقگیرها در انواع خازنی ، میله ای ، با فاصله هوایی ، بدون فاصله هوایی و … در بازار موجودند ، که در مبحث بعدی بیشتر راجع به هر نوع صحبت خواهیم کرد .

برقگیر چیست ؟

بخوانید: نحوه کارکرد برقگیر چگونه است ؟

انواع برقگیر

در این بخش از مقاله نیز پیش از اینکه راجع به ویژگی های یک برقگیر خوب ، صحبت کنیم ، شما را با انواع برقگیر آشنا می‌کنیم . برقگیر ها بر اساس نحوه کارکرد و ساختار خود به دسته‌ های زیر تقسیم بندی می شوند ؛

  • برقگیر با فاصله هوایی : این برقگیر از دو الکترود تشکیل شده است ، که یکی از آنها به فاز و دیگری به زمین وصل شده است . فضای مابین این دو الکترود نیز فاصله هوایی قرار دارد . هنگامی که ولتاژ میان الکترودها از ولتاژ شکست هوا افزایش یابد ، در هوا شکست الکتریکی رخ می دهد . این نوع دستگاه ساختار و کارکرد بسیار ساده ای دارد .
  • برقگیر میله ای : این دسته از برقگیرها که به برقگیر آرماتور نیز معروفند ، برای حفاظت از زنجیره‌های ایزولاتور خطوط انتقال برق و ترانسفورماتور ها در برابر ولتاژ اضافی به کار گرفته می شوند . این نوع برقگیر طول مقره را به وسیله دو میله فلزی شاخکی به طور غیر طبیعی کوتاه می نماید . این نوع دستگاه تمام ویژگی های یک برقگیر خوب را به کاربران ارائه می دهد .

برقگیر میله ای عمدتا برای محافظت از ایزولاتور استفاده می شود . فاصله میان دو الکترود در برقگیر میله ای باید به نحوی معین شود ، که در برابر بالاترین مقدار ولتاژ سیستم مقاومت کند و از سوی دیگر نیز اضافه ولتاژ ، منجر به تخلیه الکتریکی آن گردد .

 

برای آغاز تخلیه الکتریکی در فاصله هوائی ، دست کم باید یک الکترون آزاد در محل با شدت میدان الکتریکی بالا در دسترس باشد ، در چنین وضعیتی الکترون شتاب گرفته و با اتم ها و مولکول های خنثی برخورد می کند .

 

در صورتی که شدت میدان الکتریکی به میزان کافی وسیع باشد ، انرژی الکترون ها نیز برای یونیزه کرون اتم ها و مولکول‌ های خنثی کفایت می کند‌ . این عملیات تا جایی که میزان زیادی از ذرات یونیزه شده در فضای میان دو الکترود ایجاد و تخلیه الکتریکی انجام گیرد ، ادامه می یابد . این نوع برقگیر کاستی هایی دارد و تمام ویژگی های یک برقگیر خوب را ارائه نمی دهد .

 

  • برقگیر از نوع مقاومت غیر خطی : این نوع دستگاه به نام برقگیر بافنتیل نیز معروف است . برقگیر مقاومت غیر خطی از یک یا چند خازن سری به همراه یک یا چند مقاومت غیر خطی ساخته شده است ، در زمان جریان عادی خازن ها از عبور جریان برق به درون برقگیر ممانعت می کنند . تمام اجزای این برقگیر درون یک لوله مقره قرار دارند ، طول این لوله را ولتاژ شبکه معین می کند .

این برقگیر در مواقعی که ولتاژ بسیار بالاست ( نه زمانی که ولتاژ شبکه نرمال است ) استفاده می شود . زمانی که ولتاژ شبکه به میزان نرمال می رسید ، برقگیر جریان را قطع و شبکه را به وضعیت نرمال خود بر می گرداند .

  • برقگیر از جنس اکسید روی : این برقگیرها جدیدترین دستگاه های حفاظتی تولید شده در بازار هستند و از تمام ویژگی های یک برقگیر خوب بهره می گیرند . همانگونه که از نام آن بر می آید از متریال اکسید روی ساخته شده ، شکل و وظیفه کاملا متفاوتی با سایر برقگیر ها دارد .‌ در این دسته از برقگیرها به جای فاصله هوایی از مقاومت نوع اکسید روی ( مقاومت اکسید روی غیر خطی است ) ، بهره گرفته می شود . این دستگاه ویژگی های منحصر به فردی مانند عدم فاصله هوایی ، مقاومت غیر خطی ، ظرفیت حرارتی بالا ، سطح حفاظتی معین و استاندارد ، عدم جریان نشتی ، بالا رفتن ظرفیت جذب انرژی ، ساختار ساده ، مطمئن بودن و … ، همگی در این دستگاه جمع شده اند .

یک برقگیر خوب باید چه ویژگی هایی داشته باشد ؟

در مطالب بالا با تمام جزئیات برقگیر آشنا شدید ، حال در این بخش از مطالب ویژگی های یک برقگیر خوب را برای شما بیان می کنیم . یک برق گیر ایده آل باید ویژگی های زیر را داشته باشد ؛

  • یک برقگیر باید در ولتاژ نامی شبکه ، برای کم کردن تلفات مجهز به امپدانس بی نهایت باشد .
  • دارای امپدانس کم در زمان اضافه ولتاژ برای محدود سازی سطح ولتاژ باشد .
  • قابلیت دفع یا ذخیره انرژی فرکانس اضافه ولتاژ را بدون اینکه هیچ گونه صدمه ای به آن وارد شود ، را داشته باشد .
  • یکی دیگر از ویژگی های یک برقگیر خوب این است که باید قادر به برگشت به حالت کار عادی خود پس از حذف عبور اضافه ولتاژ باشد .

در پایان

در این مقاله از گروه مهندسی طاها ترانس ویژگی های یک برقگیر خوب را برای شما بر شمردیم . شرکت مهندسی طاها ترانس از شرکت های با سابقه و سرشناس ایرانی در زمینه تولید انواع تجهیزات برق صنعتی مانند برقگیر ، ترانسفورماتور و … می باشد .

تمام تجهیزات این شرکت زیر نظر متخصصین مجرب با متریال درجه یک و مطابق با استانداردهای جهانی طراحی و تولید شده اند . برای خرید محصولات این برند به سایت طاها ترانس مراجعه کنید .

بخوانید: برقگیر چیست و چه کاربردی در خطوط انتقال دارد ؟