تست ترانس فریت یکی از عملیات مهم پیش از استفاده از ترانسفورماتور در تجهیزات الکتریکی است ‌. ترانس‌ها یا ترانسفورماتور‌ها از اجزای اصلی وسایل برقی هستند که با وجود ساختار ساده نقش زیادی در محافظت از تجهیزات الکتریکی را بر عهده دارند . ترانس فریت از یک هسته فریت و دو سیم پیچ به دور آن تشکیل شده است .

آشنایی با ترانس فریت

ترانس فریت‌های مورد استفاده در مدارهای فرکانس بالا ، با دو یا چند سیم پیچ که معمولاً در یک هسته فریت پیچیده شده‌اند ،

شناخته می‌شوند .

هسته فریت در اشکال مختلف وجود دارد و هریک کاربرد خاص خود را دارند . با توجه با نحوه عملکرد ترانسفورماتور‌ها تست ترانس فریت بسیار لازم و ضروری است ، در ادامه مطلب بیشتر به این موضوع می‌پردازیم . 

تست ترانس فریت را از کجا شروع کنیم ؟

ترانس فریت در تجهیزات برقی برای مقابله با نوسان دمایی به کار گرفته می‌شود . این قطعه ولتاژ را به صورت پلکانی کاهش یا افزایش می‌دهد .

ترانس فریت در هر صنعت و تجهیزاتی و با هر هدفی به کار گرفته شود ، حتما بازد مورد تست و بررسی قرار گیرد . در واقع تست ترانس فریت یک امر اختیاری نیست ، بلکه الزامی و اجباری است زیرا در صورت خرابی ترانس فریت ، خسارات جبران‌پذیری به تجهیزات وارد می شود .

برای اطمینان از حاصل تست و آزمایش این ترانس بهتر است این کار را به مهندسین مجرب و متخصص با ابزار و تجهیزات تخصصی بسپارید ، با یک تست دقیق کارشناسان برقی از عملکرد درست مکانیکی ، حرارتی و الکتریکی این قطعه مطمئن خواهند شد .

مراحل تست ترانس فریت

همانگونه که در مطالب بالا نیز اشاره کردیم ، تست ترانس فریت را برای رسیدن به نتیجه دقیق و قطعی بهتر است به یک مهندس برق بسپارید تا با بهره گیری از دانش و تجهیزات حرفه‌ای خود ، این کار به ظاهر آسان ولی پیچیده را انجام دهند . این تست در چندین مرحله مختلف انجام می‌گیرد . این مراحل شامل موارد زیر می شوند :

  • آزمایش نسبت تبدیل ( RATIO ) ؛
  • آزمایش مقاومت عایق ( MEGGER ) ؛
  • ازمایش تپ چنجر ( TOP CONTINUE ) ؛
  • چک کردن مقاومت( RESISTANCE ) ؛
  • بررسی جریان بی باری( NO-LOAD ) ؛
  • آزمایش اتصال کوتاه( SHORT CIRCUIT ) ؛
  • بررسی شار مغناطیسی( MAGNETIC ) ؛
  • چک نمودن تانژانت دلتا(DELTA  TAN -) ؛
  • بررسی گروه برداری ( VECTOR-GROUP ) .

در ادامه مطلب ما هر یک از این مراحل را به طور مختصر و با بیانی ساده برای شما شرح خواهیم داد .

تست ترانس فریت نسبت تبدیل

نحوه انجام‌ این تست ترانس فریت بدین شرح است که ولتاژ به سیم‌پیچ های ثانویه و یا اولیه در ترانسفورماتور داده و بعد از آن ولتاژ مقابل هر یک را باید محاسبه کرد . به بیان ساده پس از ارسال ولتاژ به سیم پیچ اولیه ، ولتاژ سیم پیچ ثانویه باید محاسبه گردد .

اغلب در ترانس‌هایی با عملکرد کاهنده جریان برق اگر ولتاژ وارد شده به سیم‌پیچ اولیه 380 ولت باشد ، ولتاژ سیم پیچ ثانویه حدود 100 تا 180 ولت خواهد بود .

تست مقاومت عایق ترانس فریت

این نوع تست ترانس فریت به تست میگر نیز معروف است ، در این مرحله کیفیت عایق مقاومتی درون ترانس را می‌سنجند . تست مقاومت عایق در سر سیم‌پیچ‌های اولیه و ثانویه اتصال کوتاه انجام می‌گیرد .

این مرحله باید با ابزار خاصی به نام مگومتر انجام گیرد . مگومتر کارکردی همانند مولتی‌متر دارد و برای بررسی عایق باید پارامتر‌هایی چون LV/HV ، HV+E/LV و LV+E/HV را اندازه‌گیری کند .

تمام اندازه‌‌‌گیری‌ها برای رسیدن به نتیجه دقیق و صحیح باید در مدت زمان 15 ثانیه ، 60 ثانیه ، 5 دقیقه و 10 دقیقه صورت پذیرد ‌.

تست تپ چنجر ترانس فریت

برای انجام این مرحله از تست ترانس فریت ، ابتدا باید به سیم پیچ اولیه ولتاژ 380 ولت وارد شود و پس از ان با استفاده از ابزاری به نام ولت متر ، میزان ولتاژ سیم پیچ ثانویه محاسبه گردد .

تست مقاومت ترانس فریت

مرحله بعدی تست ترانس فریت مقاومت آن است ، روش انجام این تست بدین صورت است که نخست باید یک جریان DC را در اتصال مثلث به سر هر یک از فاز‌ها ، نول ها و به هر دو فاز وارد کرد ، پس از ان میزان جریان را اندازه‌گیری کرد . به اعتقاد مهندسین برق ، ترجیحا این تست در مرحله آخر انجام گیرد .

تست جریان بی باری ترانس فریت

نحوه انجام این تست بدین نحو است که در زمان فرآیند اتصال کوتاه پیچ ثانویه ، ولتاژ به سیم پیچ اولیه تزریق شده و پس از ان ، جریان را محاسبه می‌کنند ، برای سیم پیچ ثانویه نیز باید چنین شرایط مشابهی در سیم پیچ اولیه برقرار شود .

تست اتصال کوتاه ترانس فریت

در این تست ترانس هسته فریت ، باید اتصال کوتاه در سیم پیچ ثانویه برقرار شود ، پس از برقراری اتصال کوتاه باید شروع به ثبت و اندازه گیری مقدار جریان پس از اتصال ولتاژ 380 ولت به دو سیم پیچ اولیه و ثانویه نمود .

تست شار مغناطیسی

نحوه انجام‌ این مرحله از تست ، بدین صورت است که در اتصال شار مغناطیسی باید به همه هد‌های فاز و نول ، ولتاژ تک فاز وارد کرده و پس از ان ولتاژ سیم پیچ و طرف مقابل آن را محاسبه نمود .

تست تانژانت دلتا ترانس فریت

برای انجام این تست ترانس فریت ، باید از ابزار خاصی برای سنجش تمام حالت های مختلف ترانس و اندازه‌گیری گنجایش خازنی در هر نقطه از ترانس ، استفاده نمود .

در پایان

گروه مهندسی طاها ترانس یکی از تولید کنندگان مجرب انواع ترانس از جمله ترانس فریت در ایران می‌باشد . این شرکت برای آشنایی بیشتر شما با این قطعه الکتریکی مقالات زیادی را گرد آوری نموده است ‌. این مقاله را نیز با هدف آشنایی شما با نحوه تست ترانس هسته فریت با بیانی ساده گرداوری نموده است .

برای آشنایی بیشتر با این نوع ترانسفورماتور به سایر مقالات سایت ما مراجعه نمایید ، اگر قصد خرید ترانس فریت را دارید یا هر گونه سوالی راجع به این قطعه دارید ، با تیم پشتیبانی ما تماس بگیرید . تیم مهندسی طاها ترانس تمام راهنمایی‌های لازم را در خصوص کاربرد ، انتخاب ، نحوه خرید ، ابزار تست ترانس فریت و .‌‌.. به شما خواهند داد ‌.

مقالات پیشنهادی

ترانس ایزوله

ترانس تک فاز

tahatrans

Recent Posts

ویژگی های روغن ترانس

در مقاله پیش رو به بررسی ویژگی های روغن ترانس می پردازیم. روغن ترانسفورماتور به…

13 ساعت ago

ویژگی بهترین ترانسفورماتور اتوماتیک برق

در مقاله پیش رو، ویژگی بهترین ترانسفورماتور اتوماتیک برق را به تصویر می کشیم. ترانسفورماتور…

2 روز ago

محاسبه جریان خروجی ترانسفورماتور

محاسبه جریان خروجی ترانسفورماتور یکی از مراحل کلیدی در طراحی و تحلیل سیستم های الکتریکی…

4 روز ago

مقره ترانسفورماتور چیست؟

در مقاله پیش رو به سوال مقره ترانسفورماتور چیست؟ پاسخ می دهیم. مقره ترانسفورماتور یکی…

6 روز ago

کاربرد ترانس برق فشار قوی

در مقاله پیش رو، کاربرد ترانس برق فشار قوی را بازگو می کنیم. ترانس برق…

7 روز ago

ساخت منبع تغذیه بدون ترانس

در مقاله پیش رو درباره ساخت منبع تغذیه بدون ترانس صحبت می شود. منبع تغذیه…

1 هفته ago