ترانسفورماتور یک وسیله ای است که انرژی الکتریکی را از طریق دو یا چند سیم پیچ و القای الکتریکی از یک مدار به مدار دیگر منتقل می کند و دارای اجزای مختلفی می باشد که به همین منظور ما در این مقاله به بررسی ساختار ترانسفورماتور می پردازیم.
ترانسفورماتور چیست ؟
قبل از اینکه به بررسی ساختار ترانسفورماتور بپردازیم ابتدا باید راجب خود ترانسفورماتور صحبت کرد که این دستگاه کارایی بسیار مهمی در زمینه ولتاژهای الکتریکی دارد و تغییر در انرژی الکتریکی یا انرژی مکانیکی نمی دهد بلکه ولتاژ را تنظیم می کند اگر ولتاژ بالا باشد آن را کاهش و اگر ولتاژ برق افزایش داشته باشد آن را کاهش می دهد و هم در ساختمان های مسکونی ، اداری ، تجاری کاربرد دارد و هم در صنایع به خصوص مشاغل حساس از این دستگاه استفاده می شود و یکی از پر کاربردترین دستگاه ها در صنایع مختلف می باشد.
اجزای اصلی ترانسفورماتور چیست ؟
هسته ترانسفورماتور
یکی از اجزای اصلی ساختار ترانسفورماتور هسته آن می باشد که متشکل از های نازک است که سطح آن را با توجه به قدرت یک ترانسفورماتور محاسبه می کنند . این هسته یکپارچه نیست و دارای ورقه های نازک فلزی است که عایق دارد و جنس این ورقه ها از آهن بدون پسماند یا سیلیسیوم است که هدایت الکتریکی را به راحتی انجام می دهد البته باید به این نکته توجه کرد که سطح این ورقه ها را باید عایق کرد و همه باید در یک جهت و راستا باشند . این ورقه ها با فشار داخل یک قرقره جای می گیرند و بدون صدا هستند و نویز ندارند.
سیم پیچ ترانسفورماتور
یکی دیگر از اجزای ساختار ترانسفورماتور سیم پیچ ها هستند که سیم پیچ اولیه و سیم پیچ ثانویه در آن وجود دارد که این سیم پیچ ها دارای سطح مقطع گرد و قطر آنها مشخص و جنس آن مسی است . سر هر سیم پیچ را با روکش عایق از سوراخ های قرقره خارج می کنند تا سیم ها قطع نشوند . چون در یک ترانسفورماتور چندین سیم پیچ وجود دارد رنگ روکش آنها با هم متفاوت است تا بتوان سر هر سیم پیچ را مشخص کرد تا هنگام استفاده اشتباهی به هم متصل نشوند.
قرقره ترانسفورماتور
یکی دیگر از اجزای اصلی یک ترانسفورماتور قرقره آن می باشد که برای حفظ و نگهداری سیم پیچ ها از آن استفاده می شود . جنس قرقره از کاغذ عایق سخت ، فیبرهای استخوانی یا ترموپلاستیک است . روی دیواره های قرقره باید سوراخ یا شکاف باشد تا سر سیم پیچ ها از آن خارج شود . اندازه قرقره باید به اندازه ورقه های ترانسفورماتور باشد و سیم پیچ ها باید طوری روی آن پیچیده شود که از لبه قرقره پایین تر باشد تا هنگام جا انداختن ورقه ها لایه رویی آسیب نبیند که این اندازه قرقره ها استاندارد می باشد.
بخش های تشکیل دهنده یک ترانسفورماتور
از دیگر اجزای ساختار ترانسفورماتور کنسرواتور یا محفظه روغن ، دریچه تخلیه فشار ، لامپ سینال ، فیوز فشار ضعیف ، کیت الکترونیکی ، سیم لاکی ، پیچ و مهره و پرچ ، تب چنجر ، جعبه ترمینال ، رله ، روغن ترانس ، ترانزیستور ، سیستم تهویه فشار قوی ، برق گیر ، خازن ، دماسنج ، درپوش ، میله پایه ، پایه شاسی ، قلاب برای هسته ، بوشینگ ولتاژ بالا ، گیج نمایش سطح روغن ، رطوبت گیر ، تانک و رادیاتور ، دسته جک زنی ، شیر تخلیه روغن ، استپر از اجزای دیگر ترانسفورماتور می باشد.
کاربرد ترانسفورماتور
مهمترین کاربرد ترانسفورماتور باعث کاهش ولتاژ و افزایش ولتاژ می باشد که این کاهش یا افزایش باعث می شود که از اتلاف انرژی جلوگیری شود و معمولا استفاده از ترانسفورماتور برای تنظیم کردن ولتاژ برای تمام دستگاه های الکتریکی لازم و ضروری است. ترانسفورماتور از نظر استفاده برای ساختمان ها از نوع هسته ای و زرهی و تک فاز و سه فاز استفاده می شود . در صنعت از نیروگاهی ، انتقال توزیع استفاده می شود که کاربرد این دستگاه در صنعت برای کنترل جریان الکتریکی می باشد .
سخن پایانی
به طور کلی ساختار ترانسفورماتور بسیار ساده است و این دستگاه یکی از مهمترین دستگاه های است که در حوزه برق کاربرد دارد و یک دستگاه بسیار ضروری برای دستگاه های انتقال دهنده انرژی الکتریکی می باشد که امروزه در بازار از پر فروش ترین دستگاه ها می باشد.
مقالات پیشنهادی